TMGD NEDİR ?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

ADR NEDİR?

ADR: Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşmasını,

ADR Uygunluk Belgesi: Model yılına bakılmaksızın ADR’ye taraf olan ülkelere yönelik olarak tehlikeli madde taşımacılık faaliyetinde bulunacak taşıtlar ve/veya yurt içinde tehlikeli madde taşımacılık faaliyetinde bulunacak 2015 ve sonrası model yılına sahip taşıtlar için ADR Bölüm 9’da belirtilen hükümler kapsamında, Bakanlığın düzenlediği/düzenlettirdiği belgeyi ifade eder.

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI KİMDİR?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı: İfa edeceği görev ve nitelikleri ADR Bölüm 1.8.3’te belirtilen ve alması gereken eğitime istinaden Bakanlıkça yetkilendirilmiş gerçek kişiyi ifade eder.



TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ NEDİR?

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB): tehlikeli madde ile ilgili faaliyet gösteren işletmecilerin almak zorunda oldukları Bölge Müdürlüklerimizce düzenlenen belgeyi ifade eder.

KİMLER FAALİYET BELGESİ ALMAK ZORUNDADIR?

ADR kapsamındaki tehlikeli maddelerden işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen taşımacı,alıcı,boşaltan ve tank konteyner /taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar. Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.

Bu Yönetmelik kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, C3, K1, K2, K3, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1, R2 veya TİO yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar.

Bu Yönetmelik ve ADR’ye göre tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren; taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, boşaltan, alıcı ve tank-konteyner/portatif tank işletmecileri, bu faaliyet alanlarından biri veya birden fazlası ile iştigal etmeleri halinde Bakanlığa başvurarak faaliyet alanlarına uygun Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları zorunludur. Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.




TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞINDA TARAFLAR KİMLERDİR?

Alıcı: Taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi veya taşıma senedinde belirtilen tehlikeli maddenin teslim edileceği işletmeyi veya taşıma işlemi, taşıma sözleşmesi olmadan gerçekleştiriliyorsa, varış noktasında tehlikeli malların idaresini üstüne alacak işletmeyi,

Boşaltan: Tehlikeli madde yüklü konteyneri, çok elemanlı gaz konteynerini, tank-konteynerini, portatif tankı bir araçtan indiren; paketli tehlikeli maddeleri ve portatif tankları bir araç veya konteynerden indiren; bir tüplü gaz tankerinden, çok elemanlı gaz konteynerinden, bir araçtan veya dökme yük taşıyan konteynerden boşaltan işletmeyi,

Gönderen: Kendi adına veya bir üçüncü şahıs adına tehlikeli maddeleri gönderen işletmeyi veya taşıma işlemi bir taşıma sözleşmesine bağlı olarak yürütülüyorsa, sözleşmede “Gönderen” olarak belirtilen kişiyi,

Dolduran: Tehlikeli maddeleri; tankerlere, tanklara, portatif tanklara ya da tank-konteynerlere, tüplü gaz tankerlerine, çok elemanlı gaz konteynerine veya konteynere dökme olarak dolum yapan işletmeleri,

Taşımacı: Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, C3, K1, K2, K3, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1, P2, R1, R2 ve TİO yetki belgesi sahiplerini,

Paketleyen: Tehlikeli maddeleri, büyük paketler ve orta boy hacimli konteynerler de dahil olmak üzere değişik cinsteki kaplara yerleştiren ve gerektiğinde paketleri taşınmak üzere hazır hale getiren işletmeleri,

Yükleyen: Paketli veya dökme tehlikeli maddelerin içerisinde bulunduğu ambalaj, konteyner veya portatif tankları bir aracın içine veya üzerine veya bir konteynerin içine yükleyen işletmeleri,

Tank-konteyner/portatif tank işletmecisi: Tank-konteyner veya portatif tankları, adına kayıtlı olduğu ya da bunları bir sözleşmeye dayalı olarak işleten işletmecileri,



TMGDK NIN GÖREVLERİ NELERDİR?



TMGDK’lar hizmet verdiği işletmelerde, Tebliğ’in 23 üncü maddesinde tanımlanan TMGD’lerin görev ve yükümlülükleri kapsamında sorumludurlar.

TMGDK’lar çalıştırdıkları TMGD’lere faaliyetleri sırasında ihtiyaç duyacakları her türlü teknik teçhizat ve kişisel koruyucu ekipmanı sağlamak zorundadır.

TMGDK’lar hizmet verecekleri işletmelerin tehlikeli madde taşımacılık faaliyetlerine uygun sertifikaya sahip (ADR/RID/IMDG kod) TMGD’yi görevlendirmek zorundadır.

İşletmelerde tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti sunmak üzere TMGDK’larca görevlendirilen TMGD’ler tarafından düzenlenen yıllık faaliyet raporlarına dair kayıtlar TMGDK arşivinde tutulur. Bu kayıtlar istenmesi halinde denetim yetkililerine gösterilir. Kendilerinden talep edilmese dahi, sözleşme süresi sonunda bütün kayıt ve dosyalar TMGDK’larca işletmeciye teslim edilir.

TMGDK’lar, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yetkilerinin tamamını veya bir kısmını devredemezler.

TMGDK’lar herhangi bir sebeple faaliyetten çekilme veya belgelerinin İdarece iptal edilmesi halinde 30 gün içinde yetki belgelerinin asıllarını İdareye iade ederler. Faaliyetten çekilen TMGDK tarafından hizmet verilen işletmelerin mağduriyetinin önlenebilmesi için; a) Faaliyetten çekilmek isteyen TMGDK hizmet verdiği işletmeleri hizmet alabileceği başka bir TMGDK’ya devretmeden faaliyetten çekilemez. Şayet bu işlevi yerine getiremeyecek ise idareye bildirimde bulunur. İdarece gerekli önlem alınır. Bu durumda TMGD’ler herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan yeni bir TMGDK’da istihdam edilebilirler. b) İdarece belgesi iptal edilen TMGDK’larda ise hizmet alan işletmelerin mağduriyeti idarece alınacak tedbirlerle önlenir.

TMGDK’da koordinatör olarak görevlendirilen kişinin değişmesi veya bu kişinin görevinden ayrılması durumunda, TMGDK’larca en geç 30 gün içerisinde yeni koordinatörü U-net otomasyon sistemi üzerinden atanması zorunludur.

TMGDK’lar istihdam ettikleri TMGD’ler için EK-4’deki formata uygun kimlik belgesi düzenler.

TMGDK’lar işletmelere TMGD hizmeti vermesi durumunda, işletme ile TMGDK arasındaki sözleşmeyi eş zamanlı olarak işletmenin temsile ve ilzama yetkili kişisi ile U-net otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirmek zorundadır.

TMGDK’lar bünyesinde istihdam edeceği TMGD’leri U-net otomasyon sistemi üzerinden bildirir.

TMGDK’larda istihdam edilen bir TMGD’nin ayrılması sonucu asgari bulundurması gereken TMGD sayısının altına düşmesi durumunda, 30 gün içerisinde istenilen niteliklere uygun yeni bir TMGD istihdam eder ve İdareye bildirir.

İŞLETMELERİN GÖREVLERİ NELERDİR?



TMFB’ne ve Kıyı Tesisi Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi,tehlikeli yüklerle ilgili gözetim hizmeti faaliyetinde bulunacak gözetim şirketi yetki belgesine sahip işletmeler, faaliyet alanlarına uygun sertifikaya (ADR/RID/IMDG Kod) sahip en az bir TMGD’yi istihdam etmek veyaİdareceyetkilendirilen TMGDK’den hizmet almaklayükümlüdürler.

İşletmeler TMGDK’lardan TMGD hizmeti alması durumunda, TMGDK ile işletme arasındaki sözleşmeyi eş zamanlı olarak TMGDK’nın temsile ve ilzama yetkili kişisi ile U-net otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirmek zorundadır. Ayrıca, işletmeler kendi istihdam ettikleri TMGD atamasını da U-net otomasyon sistemi üzerinden yaparak onaylamak zorundadır.

İdare, işletmenin işlem hacmi, elleçlenen tehlikeli maddelerin çeşitliliği, faaliyet alanın sayısı, personel sayısı, kaza sayısı vb. durumları dikkate alarak, gerekli gördüğünde işletmelerden TMGD sayısının artırılmasını isteyebilir.

TMGD, bu Tebliğde belirlenen görevleri yerine getirirken bağımsızdır, işletmeler ve TMGDK’lar tarafındangörevleriyle ilgili olarak etki altındabırakılamaz.

İşletmeler, ADR/RID Bölüm 1.8.3.6’ya göre hazırlanmış kaza raporlarını İdarenin talebi üzerine sunmak zorundadır. Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeler, TMGD faaliyetlerinin U-net otomasyon sistemine girilmesini sağlamak zorundadır. İşletmeler, gerek hizmet aldıkları ve gerekse istihdam ettikleri TMGD tarafından U-net otomasyon sistemine girilen tespit ve tavsiyeleri işletmeye tebliğ edilmiş olarak kabul etmekle, tespit ve önerilerin işlendiği u-net otomasyon sistemi üzerinde, TMGD ile işletmenin temsile ve ilzama yetkili kişiler veya yetkilendirdiği kişiler tarafından birlikte veya ayrı ayrı onaylamakla yükümlüdürler.

İşletmeler, TMFB kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlerinin TMFB ve/veya TMGD muafiyeti içermesi durumunda, faaliyette bulunduğu bölge müdürlüğünün yetki alanındaki her hangi bir TMGDK’dan yılda bir muafiyet durumunu belirten rapor almak zorundadır.

İşletmeler bu Yönerge kapsamında yetkilendirilen TMGDK’lardan veya bünyelerinde istihdam ettikleri TMGD’ler ile U-net sistemi üzerinden atamasını, TMGD değiştirilmesi veya fesih işlemlerini gerçekleştirirler.

İşletmeler tarafından tehlikeli maddenin taşınmasına ilişkin her türlü gönderi için düzenlenmesi gereken, ADR Bölüm 5.4.1’de tanımlanan taşıma evrakının bir örneği, TMGDK’dan hizmet alınan veya işletme bünyesinde istihdam edilen TMGD’ye basılı olarak veya elektronik ortamda verilir.







TMGDK NELER YAPAR? TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI KURULUŞU FİRMANIZA NE GİBİ KATKILAR SAĞLAR?

1. Tehlikeli maddelerin taşınmasında uluslar arası anlaşmalara( adr/rıd/ımdg) uygunluğu izlenerek sistemin düzenli ve prosedürler çerçevesinde uygulanmasını sağlıyoruz.

2. Söz konusu mevzuat çerçevesinde firmanız için en uygun yöntemler seçerek ticari alanda kolaylıklar sağlıyoruz.

3. Her yılın ilk üç ayı içerisinde verilmesi gereken yıllık faaliyet raporunu idareye bildiriyoruz.

4. Tehlikli maddelerin özelliklerine göre hangi tip araçlarla hangi malzemelerin taşınması gerektiği, araçların seçimi konusunda rehberlik yapıyoruz.

5. Adr kapsamında zorunlu olan eğitimlerin tamamını veriyoruz.

6. Araçta olması gereken evrakların tamamının hazırlanıp konuyla ilgili olan kişilere bilgilendirme yapıyoruz.

7. Taşıma sırasında meydana gelen kazalar ile ilgili olarak, tmgd’nin hazırlaması gereken kaza raporunu idareye bildiriyoruz.

8. Tesisimizde tehlikeli maddeler ile ilgili bir tehlikenin ortaya çıkması durumuna ilişkin prosedürler hazırlanarak uygulanmasını sağlıyoruz.